Anestezia dentara

Anestezia dentara ese procedura medicala prin care se introduc in organism substante ce au efecul de a atenua sau suprima temporar perceperea senzatiilor dureroase.

Printre substantele cu prioritati anestezice cele mai utilizate in stomatologie sunt: lidocaina, articaina, mepivacaina.

Atentie ! Anestezicele cu adrenalina se vor administra cu precautie la unele categorii de pacienti, in special cei cu probleme cardiovasculare.

Timpul in care actioneaza anestezia dentara depinde de:

  • tipul de anestezic folosit
  • concentratia anestezicului
  • prezenta sau nu a adrenalinei ca adjuvant

Daca anestezicul contine adrenalina, vasele de sange locale isi micsoreaza diametrul, iar durata de metezbolizare a anestezicului creste, adica “tine mai mult”;

  • marimea nervului anesteziat
  • zona organismului unde este folosita: in zone cu vascularizatie crescuta, anesetzicul este eliminat mai repede, ceea ce face ca anestezia dentara sa dureze mai putin;
  • prezenta altor substante in organism (diverse medicamente, alcool, cofeina, etc.)

Doza maxima de anestezic ce poate fi administrata cuprinsa intre 70 mg – 500 mg, tinand insa cont de varsta pacientului, starea de sanatate, tipul de anestezic si prezenta sau absenta vasoconstrictorului (adrenalinei).

Stim ca de foarte multe ori ai renuntat sa mergi la stomatolog din cauza fricii de anestezie! Tocmai de aceea iti recomandam sa adopti o abordare mai deschisa care sa te ajute sa intelegi ce se afla la baza tratamentului dentar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top