Ce este un aparat dentar și cum se realizează tratamentele ortodontice?

Ce este un aparat dentar și cum se realizează tratamentele ortodontice?

Din punct de vedere tehnic, un aparat dentar este un sistem capabil sa impuna o pozitie corecta dintilor. Cu ajutorul unui medic ortodont, acesta este setat cu precizie pe fiecare dinte si utilizat pentru a trata malpozitiile dentare. In timp, forta pe care aparatul dentar o aplica pe dinti va determina repozitionarea dintilor pentru a obtine un zambet armonios.
Este important de menționat faptul că există mai multe variante de aparat dentar, în conformitate cu nevoile sau preferințele tale. În mod clar, purtarea acestuia implică o grijă deosebită în privința igienei orale și a alimentației.

Terapiile ortodontice pot fi împărțite în două categorii:

~ Ortodonţie pentru copii
~ Ortodonţie pentru adulti

Aparatele dentare fixe reprezintă în majoritatea situațiilor cea mai accesibilă și eficientă soluție. Poți alege bracket-uri metalice (de tip steluțe) cu aplicare individuală pe fiecare dinte sau poți opta pentru cele din ceramică sau safir, ce prezintă o nuanță similară dinților. Pentru aceste aparate este nevoie de intervenția medicului ortodont în ceea ce privește ajustarea presiunii manifestate la nivelul dinților.

Din categoria aparatelor mobile fac parte gutierele și plăcile ortodontice cu croșete din sârmă pentru atașare. Acestea sunt indicate în cazul copiilor ce au vârste mici.

În momentul purtării unui aparat dentar este nevoie de atenție asupra modului de îngrijire și totodată a alimentelor potrivite.

Rutina de îngrijire a dinților în cazul purtării unui aparat dentar este extrem de importanta și trebuie realizată conform recomandărilor medicului ortodont. De mare ajutor sunt periuțele interdentare și dușul bucal deoarece ajuta la eliminarea bacteriilor care pot forma placa bacteriană. De asemenea, este indicată igienizarea profesională periodică, în vederea minimizării riscului de apariție a cariilor sau a gingivitei.

În ceea ce privește alimentația, este necesar să eviți anumite alimente precum cele crocante (alune,migdale, bomboane, popcorn etc).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top